24/04/2024
Expand search form

Brevet Χίου 2024 – Σάββατο 30 Μαρτίου, Κεντρική Πλατεία Χίου

Brevet Χίου 2024 - Σάββατο 30 Μαρτίου, Κεντρική Πλατεία Χίου

202 ποδηλατικά χιλιόμετρα για τα 202 χρόνια από τη Σφαγή της Χίου

Ο Αθλητικός Ποδηλατικός Σύλλογος της Χίου «ΣΚΙΝΟΣ» θέλοντας να τιμήσει τους σφαγιασθέντες Χιώτες, νιώθει περήφανος να διοργανώνει ποδηλατικό αγώνα συνολικής απόστασης 202 χιλιομέτρων.

Η εκκίνηση θα δοθεί το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 στις 08.00 από την Κεντρική Πλατεία Χίου.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, θα ανάψει φλόγα μνήμης και θα κρατηθεί μέχρι τον τερματισμό του τελευταίου αθλητή του αγώνα (υπολογίζεται γύρω στις 21.00) – επίσης θα κρατηθεί ενός λεπτού σιγή.

Με κατεύθυνση προς το βορρά οι αθλητές θα ξεκινήσουν προς Λαγκαδά (θα περάσουν από τον περιφερειακό δρόμο) και πριν τα Καρδάμυλα θα στρίψουν αριστερά προς το Πυτιός.

Στο μαρτυρικό χωριό θα ανάψει φλόγα εις μνήμη των κατοίκων που σφαγιάστηκαν 202 χρόνια πριν.

Κατόπιν οι αθλητές θα ξεκινήσουν από το χωριό και θα κατευθυνθούν προς την Βολισσό.

Στο χωριό της Βολισσού θα στρίψουν δεξιά με κατεύθυνση προς τη Νέα Ποταμιά, Χάλανδρα, Κουρούνια, Άγιο Γάλας και στο χωριό Μελανιός θα πάνε στο Κάβο Μελανιός, στο πρώτο κοντρόλ του αγώνα.

Τις δραματικές ώρες της σφαγής του νησιού, 10.000 Χιώτες κατέφυγαν εκεί στο αιματοβαμμένο μέρος. Η τελευταία ελπίδα τους ήταν τα πλοία από τα Ψαρά, που πίστευαν ότι θα έφθαναν από το απέναντι νησί για να τους σώσουν. Το τουρκικό ιππικό όμως τους πρόλαβε και τους ποδοπάτησε – θα ανάψει φλόγα μνήμης.

Οι αθλητές θα επιστρέψουν από τον ίδιο δρόμο προς το χωριό Μελανιός και θα στρίψουν δεξιά, αυτή τη φορά, προς το χωριό Τρύπες, Παρπαριά, μοναστήρι Αγίας Μαρκέλλας, Λήμνος, λιμάνι Λιμνιών.

Στο λιμάνι Λιμνιών υπάρχει δυνατότητας αγοράς καφέ και νερού από τα μαγαζιά που βρίσκονται στο σημείο.

Οι αθλητές, έχοντας διανύσει ήδη 100 χλμ, θα κατευθυνθούν προς το νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και πιο συγκεκριμένα προς Σιδηρούντα. Στο ύψος της παραλίας Ελίντα οι αθλητές θα ανέβουν προς Αυγώνυμα και ακολούθως στο εγκαταλελειμμένο χωριό του Ανάβατου, όπου θα βρίσκεται το 2ο κοντρόλ του Brevet. Εκεί θα δοθεί τροφοδοσία νερού και γλυκού σνακ.

Στον Ανάβατο, ο παλιός πυρήνας του χωριού καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των γεγονότων της Σφαγής της Χίου, όταν πολιορκήθηκε και αλώθηκε από τα οθωμανικά στρατεύματα.

O κυρίως οικισμός εγκαταλείφθηκε οριστικά μετά το σεισμό του 1881 και οι εναπομείναντες κάτοικοί του εγκαταστάθηκαν στο κατώτερο τμήμα του Ανάβατου. Το 1918 εγκαταστάθηκαν προσωρινά πρόσφυγες από τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Πλέον στον «Μυστρά του Αιγαίου» δεν κατοικεί κανείς.

Στο εν λόγω μέρος θα ανάψουμε τη φλόγα μνήμης.

Οι ποδηλάτες θα ξαναγυρίσουν από τον ίδιο δρόμο στα Αυγώνυμα και θα στρίψουν προς τα αριστερά για το χωριό του Αγίου Γιώργη Συκούση. Λίγο πριν το χωριό θα στρίψουν δεξιά προς τη Βέσσα.

Οι αθλητές θα πάνε κατά σειρά προς τα χωριά Αρμολίων, Καλαμωτής, Πατρικά, Κοινής, Βουνό, Νένητα, Καλλιμασιάς.

Το τελευταίο μέρος που θα ανάψει η φλόγα μνήμης, είναι το μοναστήρι του Αγίου Μηνά. Εκεί όπου ορθώνονται τρία πανύψηλα κυπαρίσσια κοντά στην Εκκλησιά, στο πίσω μέρος του μαυσωλείου με τα μαρτυρικά λείψανα των νεομαρτύρων της Χίου, που ζήτησαν καταφύγιο στον Άγιο Μηνά.

Το πρώτο είναι του γαμπρού, το δεύτερο της νύφης και το τρίτο του αδελφού. Ζουν και χαίρονται την ελεύθερη Χίο, την ελεύθερη Ελλάδα, και σιγολικνίζονται στον ελεύθερο, μυρωμένο Αιγαιοπελαγίτικο αέρα, αυτόν που αποστερήθηκαν τα τρία νεαρά ελληνόπουλα την ημέρα της Αναστάσεως του Χριστού μας το 1822.

Οι αθλητές αφού φύγουν από το μοναστήρι θα φτάσουν στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Με τον τερματισμό και του τελευταίου αθλητή θα σβήσει η φλόγα, αλλά στην καρδιά και στην μνήμη όλων, θα μείνουν πάντα ζωντανοί.

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΦΑΓΙΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ.

  • Κόστος συμμετοχής: 10€
  • Κόστος μεταλλίου: 15€

Brevet Χίου 2024 – Δήλωση Συμμετοχής

Οι αθλητές που επιθυμούν να συμμετάσχουν παρακαλούμε να συμπληρώσουν αυτή εδώ τη φόρμα ενδιαφέροντος μέχρι την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 (θα υπάρξει και η δυνατότητα εγγραφής την ημέρα του αγώνα, η οποία όμως θα γίνει μετά την εκκίνηση).

Διαδρομή Brevet Χίου 2024

Ηλεκτρονική διαδρομή και GPX file εδώ.

Οι αθλητές που επιθυμούν να έρθουν ακτοπλοϊκώς θα έχουν έκπτωση 50% στα εισιτήρια τους. Απαραίτητη είναι η επικοινωνία μαζί μας έως την 25 Μαρτίου 2024 στέλνοντας μήνυμα στο messenger ή στο email ([email protected]).

Πηγή: Facebook

Previous Article

2o Μπαλκόνι στο Αιγαίο με τους ΠΟ.ΦΙ. – Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Next Article

46ος Ποδηλατικός Γύρος Θυσίας 2024 | 23 – 25 Μαρτίου

You might be interested in …