28/03/2024
Expand search form

Επιδότηση Ηλεκτρικού Ποδηλάτου: Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Επιδότηση Ηλεκτρικού Ποδηλάτου: Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Αν είστε λάτρεις του ποδηλάτου αλλά μισείτε τις ανηφόρες, δεν χρειάζεται να αλλάξετε χόμπι – μπορείτε απλά να αλλάξετε προοπτική!

Το ηλεκτρικό ποδήλατο είναι η εναλλακτική «απάντηση» στο κλασικό ποδήλατο, καθώς προσφέρει στον αναβάτη τη χαρά της ποδηλασίας, ενώ κάνει τις ανηφόρες να φαίνονται παιχνιδάκι. Παράλληλα, είναι ένας πιο οικολογικός τρόπος για να κάνετε τις μετακινήσεις σας μέσα στην πόλη, χωρίς να ανησυχείτε για την κίνηση, το μποτιλιάρισμα και το πάρκινγκ.

Το ηλεκτρικό ποδήλατο, παραμένει ένα ποδήλατο που κινείται με πεντάλ, όμως έχει αρκετές διαφορές από οτιδήποτε γνωρίζαμε μέχρι τώρα για την ποδηλασία. Μία βασική διαφορά του από το συμβατικό ποδήλατο είναι ότι διαθέτει κινητήρα και μπαταρία, τα οποία και δίνουν υποβοήθηση στο πετάλι, κάνοντας πιο άνετη την κίνηση σε κάθε έδαφος.

Πρόκειται για ένα ευέλικτο μεταφορικό μέσο που συνδυάζει πρακτικά χαρακτηριστικά με τη διασκέδαση ενός χόμπι. Και παρότι όλα αυτά μοιάζουν ιδανικά, η τελική τιμή του ηλεκτρικού ποδηλάτου που είναι αρκετά υψηλότερη από αυτή του συμβατικού, μπορεί τελικά να ματαιώσει τις προσδοκίες σας. Ή μήπως όχι;

Μετατροπή συμβατικού ποδηλάτου σε ηλεκτρικό

Φυσικά, υπάρχει και αυτή η επιλογή. Η τιμή ενός καινούριου ηλεκτρικού ποδηλάτου κυμαίνεται από 1.000€ (ένα μέσο ποδήλατο) μέχρι 2.500€ (τα κορυφαία στην κατηγορία τους).

Αν δεν θέλετε να διαθέσετε τόσο πολλά χρήματα, μπορείτε απλά να μετατρέψετε το υπάρχον ποδήλατό σας σε ηλεκτρικό. Αυτό που θα χρειαστείτε είναι ένα ειδικό κιτ που περιέχει τα απαραίτητα εξαρτήματα για τη μετατροπή, όπως η μπαταρία, η πίσω ρόδα που διαθέτει ηλεκτρικό μοτέρ και η οθόνη χειρισμού και ενδείξεων που πρέπει να τοποθετηθεί στο τιμόνι.

Η διαδικασία μετατροπής του συμβατικού ποδηλάτου σε ηλεκτρικό είναι απλή ενώ κοστίζει πολύ λιγότερο από την αγορά ενός νέου ποδηλάτου. Το καλύτερο; Μπορείτε να επαναφέρετε το ποδήλατό σας στην προηγούμενή του κατάσταση, απλώς αφαιρώντας τα παραπάνω εξαρτήματα.

Επιδότηση ηλεκτρικού ποδηλάτου

Η επιδότηση για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» έχει μπει σε εφαρμογή ήδη από το 2020. Εκτός από τα ηλεκτρικά σκούτερ και αυτοκίνητα, στην κατηγορία εμπίπτουν και τα ηλεκτρικά ποδήλατα. Επειδή όμως η διαδικασία μπορεί να σας γίνει πονοκέφαλος, πάμε να δούμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

Δικαιούχοι επιδότησης

Οι δικαιούχοι της επιδότησης για το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» πρέπει να εμπίπτουν σε κάποια από τις εξής κατηγορίες:

  • Να είναι φυσικά πρόσωπα ή
  • Να είναι νομικά πρόσωπα ή
  • Να είναι ιδιοκτήτες ταξί

Επιπλέον επιδότηση δικαιούνται πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρίες. Τα φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να εγκαταστήσουν εντός της οικίας τους έξυπνο οικιακό φορτιστή, δικαιούνται επιπρόσθετη επιδότηση της τάξεως των 500 ευρώ, εφόσον βέβαια αποδείξουν ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Σημειώνεται ότι αυτή η επιπλέον επιδότηση δεν δίνεται μεμονωμένα αλλά μαζί με την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου.

Κριτήρια επιδότησης

Τα κριτήρια που πρέπει να πληροί το ηλεκτρικό ποδήλατο, προκειμένου να μπορεί να επιδοτηθεί είναι:

  • Να είναι εξοπλισμένο με βοηθητικό ηλεκτροκινητήρα μέγιστης συνεχούς ονομαστικής ισχύος μικρότερης ή ίσης με 250W. Ακόμη, η ισχύς του κινητήρα οφείλει να διακόπτεται όταν σταματήσει η ποδηλάτηση και να μειώνεται σταδιακά μέχρι τελικά να μηδενιστεί πριν η ταχύτητα του οχήματος φθάσει τα 25 χλμ/ώρα.
  • Να μην διαθέτει εγκατεστημένο μηχανισμό που να το θέτει σε καθεστώς αυτόνομης κίνησης (γκάζι) μέσω του ηλεκτροκινητήρα. Εξαιρείται η περίπτωση όπου αυτός ο μηχανισμός απενεργοποιείται όταν η ταχύτητα του ποδηλάτου υπερβεί τα 6 χλμ/ώρα.
  • Να εμπίπτει στις εξαιρέσεις του πεδίου εφαρμογής του Κανονισμού 168/2013 (παράγραφος 2, εδάφιο η του άρθρου 2) και να συμμορφώνεται με τις διατάξεις του ισχύοντα Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που ισχύουν για τα ποδήλατα.
  • Να πληροί τις τεχνικές απαιτήσεις και προδιαγραφές του Ευρωπαϊκού προτύπου ασφαλείας προϊόντος ΕΛΟΤ EN 15194.
  • Να διαθέτει από τον κατασκευαστή του Δήλωση Συμμόρφωσης που δηλώνει ότι το όχημα πληροί και συμμορφώνεται με όλες τις εφαρμοστέες ενωσιακές απαιτήσεις και τεχνικές προδιαγραφές ως προς την ασφάλεια και την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, του Κανονισμού (Ε.Ε.) 765/2008 και του προτύπου ασφαλείας προϊόντος ΕΛΟΤ EN 15194, ή τυχόν αντικατάσταση αυτού, έχοντας τοποθετημένο σε εμφανή θέση, σήμα CE σύμφωνα με τον Κανονισμό (Ε.Ε.) 765/2008, καθώς και τη λοιπή σήμανση που προβλέπεται από το ανωτέρω πρότυπο ασφαλείας, ή τυχόν αντικατάσταση αυτού.

Υποβολή αίτησης για επιδότηση ηλεκτρικού ποδηλάτου

Η διαδικασία υποβολής αίτησης για την επιδότηση ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου είναι η ακόλουθη:

  1. Εγγραφείτε στην υπηρεσία
  2. Συμπληρώστε τα στοιχεία σας
  3. Επιλέξτε την κατηγορία οχήματος, το μοντέλο και την αξία
  4. Επιλέξτε αν επιθυμείτε οικιακό φορτιστή (μόνο τα φυσικά πρόσωπα)
  5. Επιλέξτε αν επιθυμείτε απόσυρση
  6. Επιλέξτε αν είστε πολύτεκνος ή άτομο με αναπηρίες
  7. Επισυνάψτε τα απαραίτητα δικαιολογητικά
  8. Υποβάλετε την αίτηση

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτροκίνησης στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου kinoumeilektrika.gov.gr.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για επιδότηση ηλεκτρικού ποδηλάτου

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να ανεβάσουν οι ενδιαφερόμενοι για την επιτυχή καταχώρηση του αιτήματός τους είναι:

  • Μια προσφορά πώλησης ηλεκτρικού ποδηλάτου από κατάστημα (φυσικό ή ηλεκτρονικό)
  • Ένα αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας
  • Ένα έγγραφο που να πιστοποιεί το ΑΦΜ τους
  • Γνωμάτευση Πιστοποίησης Αναπηρίας και Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (όπου απαιτείται), που να πιστοποιεί το ότι ο ωφελούμενος εντάσσεται στην κατηγορία των πολυτέκνων
  • Η απάντηση της δημόσιας αρχής δίνεται κατά μέσο όρο 5-10 ημέρες μετά την αίτηση. Ο ενδιαφερόμενος όμως μπορεί να προχωρήσει στην αγορά του ποδηλάτου αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι η επιδότηση θα εκταμιευθεί στο λογαριασμό του δικαιούχου μετά την υποβολή των δικαιολογητικών εκταμίευσης, δηλαδή αφού έχει ολοκληρώσει την αγορά του ποδηλάτου. Συνεπώς, είναι σημαντικό κατά την αγορά, ο αγοραστής να λάβει από το κατάστημα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα υποβάλει στη δημόσια αρχή.

Δικαιολογητικά εκταμίευσης

Τα δικαιολογητικά εκταμίευσης που πρέπει να υποβληθούν στην πλατφόρμα είναι:

  • Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα
  • Η απόδειξη αγοράς του ποδηλάτου
  • Μία υπεύθυνη δήλωση του αγοραστή
  • Μία υπεύθυνη δήλωση του πωλητή
  • Έγγραφο που να βεβαιώνει το ΙΒΑΝ του δικαιούχου

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας η επιδότηση αναμένεται να καταβληθεί στο λογαριασμό του δικαιούχου.

Συχνές ερωτήσεις για την επιδότηση ηλεκτρικού ποδηλάτου

Ποιο είναι το ποσό που επιδοτείται;

Η κρατική επιδότηση ηλεκτρικού ποδηλάτου δεν περιλαμβάνει τη συνολική τιμή του οχήματος αλλά ανέρχεται στο 40% της καθαρής αξίας του ποδηλάτου (την αξία πριν τη φορολόγηση). Το ανώτερο ποσό που μπορεί να επιδοτηθεί είναι τα 800€. Ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη οικολογικού bonus για το ποσό των 500€ για πολύτεκνους και ΑμΕΑ.

Επιδοτείται η μετατροπή συμβατικού ποδηλάτου σε ηλεκτρικό;

Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» επιδοτεί μόνο την αγορά ποδηλάτων που έχουν κατασκευαστεί εξαρχής ως ηλεκτρικά και όχι τη μετατροπή ενός συμβατικού ποδηλάτου σε ηλεκτρικό.

Υπάρχει η δυνατότητα απόσυρσης ενός παλιού ποδηλάτου και η αγορά ηλεκτρικού μέσω της επιδότησης;

Δυστυχώς όχι. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδοτεί την απόσυρση μόνο για τις κατηγορίες δίκυκλων και τρίκυκλων (π.χ. ηλεκτρικά σκούτερ) και όχι για τα ηλεκτρικά ποδήλατα.

Υπάρχει η δυνατότητα επιδότησης για μεταχειρισμένο ηλεκτρικό ποδήλατο;

Και εδώ η απάντηση είναι όχι. Η επιδότηση αφορά μόνο στην αγορά καινούριου ποδηλάτου, από επίσημο έμπορο που έχει το νόμιμο δικαίωμα πώλησής του. Δεν προβλέπεται επιδότηση για την αγορά μεταχειρισμένου οχήματος.

Πόσα ποδήλατα μπορεί να αγοράσει κάποιος μέσω της επιδότησης;

Η κάθε επιδότηση αφορά σε έναν τελικό αποδέκτη και αντιστοιχεί σε έναν μόνο κάτοχο ΑΦΜ. Συνεπώς κάθε αιτούμενος μπορεί να λάβει μία (1) επιδότηση για την αγορά ενός (1) ηλεκτρικού ποδηλάτου.

Previous Article

Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) για Ποδήλατα: Νέα Σήματα & Πρόστιμα

Next Article

Continental Grand Prix 5000 S TR: Πιο Γρήγορα, Πιο Ελαφρύ, Πιο Ανθεκτικό

You might be interested in …