28/03/2024
Expand search form

ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος 2023: 2 – 6 Μαΐου

ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος 2023: 2 - 6 Μαΐου
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Πέντε αγωνιστικές ημέρες, 660,6 χλμ (7.174 υψομετρικά), τρεις Περιφέρειες (Κρήτη, Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα), 13 Δήμοι και συνολικά 23 πόλεις και κωμοπόλεις, 20 ομάδες (6 ProTour, 11 Continental και 3 Εθνικές), 120 αθλητές.

Την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 στις 13:00 στον Παλαιό Ατμοηλεκτρικό Σταθμό της ΔΕΗ στον Πειραιά πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του ΔΕΗ Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας. Δείτε όλη την εκδήλωση στο video που ακολουθεί:

ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος 2023: 2 – 6 Μαΐου

Η Ελλάδα παραμένει και το 2023 στο επίκεντρο της διεθνούς αγωνιστικής ποδηλασίας, χάρη στον ΔΕΗ Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας. Ο αγώνας αποτελεί κομμάτι του καλεντάρι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (UCI) για το 2023 (2.1 κατηγορία), με τη συμμετοχή 120 αστέρων του αθλήματος από 20 επαγγελματικές και εθνικές ομάδες.

Πρόκειται για μία παγκοσμίας εμβέλειας διοργάνωση, που έχει ως στόχο να αναδείξει το απαιτητικό άθλημα της ποδηλασίας και φυσικά να προβάλει τις ομορφιές της χώρας μας.

Στοιχεία Αγώνα Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος

  • Συνολική Απόσταση: 660,6Km
  • Αγωνιστικές ημέρες: 5
  • Πόλεις: 23
  • Αναβάτες: 120
  • Φανέλες: 4
  • Ομάδες: 20

Διαδρομή Αγώνα Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος 2023

Πρόλογος (2 Μαΐου) | Ηράκλειο (Καρτερός)

ΠΟΛΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ: ΗΡΑΚΛΕΙΟ (ΚΑΡΤΕΡΟΣ)
ΠΟΛΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ: ΗΡΑΚΛΕΙΟ (ΚΑΡΤΕΡΟΣ)
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 8,1 ΧΛΜ
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΑ: 78 Μ

Ο 20ος ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας θα ξεκινήσει με τον πρόλογο, μήκους 8,1 χιλιομέτρων, με σημείο εκκίνησης τον οικισμό του Καρτερού και τερματισμό στις εγκαταστάσεις του Karteros Beach Sports Center, στην ομώνυμη παραλία. Σε μια σχεδόν επίπεδη διαδρομή, με κάποια μικρά “πάνω-κάτω”, οι αθλητές θα έχουν μοναδικό τους αντίπαλο το χρονόμετρο και “σύμμαχό” τους την ταχύτητα.

ΕΤΑΠ 1 (3 Μαΐου) | Ηράκλειο

ΠΟΛΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ: ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΠΟΛΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ: ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 187,7ΧΛΜ
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΑ: 2561Μ

– Σπριντ ευθείας 1: km 81,6 / Τυμπάκι
– Σπριντ ευθείας 2: km 117,3 / Χάρακας
– Σπριντ ανάβασης 1: km 54,8 / Θεματικό Πάρκο «Ο Κρηταγενής Δίας»
– Σπριντ ανάβασης 2: km 164,7 / Μελέσες

Ο Γύρος θα συνεχιστεί με το 1ο ετάπ, το μεγαλύτερο σε μήκος (187,7 χλμ) της φετινής διοργάνωσης, με εκκίνηση και τερματισμό στην πόλη του Ηρακλείου. Η διαδρομή, ένας αριστερόστροφος κύκλος μέσα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, θα αποτελέσει την πρώτη σημαντική δοκιμασία για τους υποψήφιους διεκδικητές της γαλάζιας φανέλας, αφού είναι και το ετάπ με τα περισσότερα υψομετρικά (2.561μ). Η τηλεοπτική μετάδοση θα μεταφέρει στους τηλεθεατές μοναδικές εικόνες φυσικού κάλλους, αλλά και τα δυο σημαντικότερα κέντρα του μινωικού πολιτισμού, τη Φαιστό και την Κνωσό.

ΕΤΑΠ 2 (4 Μαΐου) | Μυκήνες – Καλαμάτα

ΠΟΛΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ: ΜΥΚΗΝΕΣ
ΠΟΛΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 178,3 ΧΛΜ
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΑ: 1825Μ

– Σπριντ ευθείας 1: km 34,5 / Μύλοι
– Σπριντ ευθείας 2: km 79,9 / Τρίπολη
– Σπριντ ανάβασης 1: km 55,8 / Αχλαδόκαμπος
– Σπριντ ανάβασης 2: km 105,6 / Βίγλες
– Σπριντ ανάβασης 3: km 129,5 / Παραδείσια

Το 2ο ετάπ, στην ηπειρωτική Ελλάδα πλέον, θα διασχίσει διαγώνια την Πελοπόννησο, ξεκινώντας από τις ιστορικές Μυκήνες και τερματίζοντας στον μυχό του Μεσσηνιακού κόλπου, στην παραλία της Καλαμάτας. Οι αθλητές θα συναντήσουν στη διαδρομή το υψηλότερο – βαθμολογούμενο – σημείο της φετινής διοργάνωσης (τα 761 μ. στις Βίγλες), μαζί με σημαντικά αξιοθέατα (Τίρυνθα, Ναύπλιο κλπ), ενώ θα περάσουν και από τη Μεγαλόπολη, εκεί όπου είκοσι χρόνια πριν, ο Βασίλης Αναστόπουλος έγινε ο μόλις δεύτερος Έλληνας ποδηλάτης που κατέκτησε τη γαλάζια φανέλα της γενικής, γνωρίζοντας την αποθέωση από τους συντοπίτες του.

ΕΤΑΠ 3 (5 Μαΐου) | Costa Navarino – Κυπαρισσία

ΠΟΛΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ: NAVARINO DUNES – COSTA NAVARINO
ΠΟΛΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ: ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 153 ΧΛΜ
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΑ: 1621Μ

– Σπριντ ευθείας 1: km 28 / Φοινικούντα
– Σπριντ ευθείας 2: km 88,4 / Αεροδρόμιο Καλαμάτας
– Σπριντ ανάβασης 1: km 37 / Πόρος
– Σπριντ ανάβασης 2: km 133,2 / Κοπανάκι

Το 3ο ετάπ θα ξεκινήσει από την περιοχή Navarino Dunes της Costa Navarino, σε ένα από τα πιο μαγευτικά παραθαλάσσια τοπία της Μεσογείου, με κατεύθυνση προς τον όρμο του Ναυαρίνου και θα περάσει από ιστορικά σημεία όπως η Πύλος, η Μεθώνη και η Κορώνη. Ολοκληρώνοντας ένα αριστερόστροφο ημικύκλιο στον Νομό Μεσσηνίας, οι αθλητές θα τερματίσουν στην κεντρική πλατεία της Κυπαρισσίας (με την υπέροχη Άνω Πόλη και το κάστρο της Αρκαδιάς), πιθανότατα σε ένα μαζικό σπριντ.

ΕΤΑΠ 4 (6 Μαΐου) | Costa Navarino – Αρχαία Ολυμπία

ΠΟΛΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ: NAVARINO DUNES – COSTA NAVARINO
ΠΟΛΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ: ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 133,5 ΧΛΜ
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΑ: 1089Μ

– Σπριντ ευθείας 1: km 32,2 / Μαραθόπολη
– Σπριντ ευθείας 2: km 85,4 / Ζαχάρω
– Σπριντ ανάβασης 1: km 14,8 / Πύργος Τριφυλίας
– Σπριντ ανάβασης 2: km 98,9 / Σαμικό

Από την περιοχή της Costa Navarino θα εκκινήσει και το 4ο και τελευταίο ετάπ της φετινής διοργάνωσης (βόρεια της Πύλου), θα κατευθυνθεί προς την ενδοχώρα και αφού περάσει από το παλάτι του Νέστορα στον λόφο του Εγκλιανού, θα επιστρέψει στα παράλια, για να κινηθεί κατά μήκος του Κυπαρισσιακού κόλπου και να τερματίσει στην Αρχαία Ολυμπία, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της υφηλίου. Στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα ολοκληρωθεί ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος του 2023, πιθανότατα σε ένα ακόμη μαζικό σπριντ.

Κατατάξεις Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος 2023

Γενική Κατάταξη – Γαλάζια Φανέλα

Γενική Κατάταξη – Γαλάζια Φανέλα

Πρόκειται για τη σημαντικότερη κατάταξη στον αγώνα. Στο τέλος του πρώτου ετάπ βγαίνει η πρώτη γενική κατάταξη. Από κει και μετά προστίθεται σε κάθε αθλητή ο χρόνος του ετάπ κάθε ημέρας και βγαίνει η ανάλογη προσωρινή γενική κατάταξη. Ο αθλητής που βρίσκεται στην πρώτη θέση, φοράει στη διάρκεια του αγώνα την κυανή φανέλα για να μπορούν να τον ξεχωρίζουν οι υπόλοιποι, αλλά και οι θεατές. Την τελευταία μέρα του γύρου, ο ποδηλάτης που θα έχει τον μικρότερο συνολικό χρόνο στα 5 ετάπ είναι και ο μεγάλος νικητής.

Βαθμολογία Πόντων – Κόκκινη Φανέλα

Βαθμολογία Πόντων – Κόκκινη Φανέλα

Αυτή η βαθμολογία έχει να κάνει με τους πόντους που κερδίζουν οι αθλητές στο ενδιάμεσο σπριντ ευθείας και στον τερματισμό. Ανάλογα με την δυσκολία του ετάπ, τα ενδιάμεσα σπριντ είναι τοποθετημένα σε διαφορετικά σημεία. Όποιος αθλητής έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους στο τέλος του γύρου, κερδίζει την πρωτιά στη συγκεκριμένη βαθμολογία.

Βαθμολογία Βουνών – Πορτοκαλί Φανέλα

Βαθμολογία Βουνών – Πορτοκαλί Φανέλα

Για να αναδειχθεί ο «βασιλιάς των βουνών» υπολογίζονται οι πόντοι που δίνονται στους ποδηλάτες μόλις περάσουν την κορυφή ενός βουνού, το λεγόμενο σπριντ ανάβασης. Οι πόντοι ποικίλλουν ανάλογα με τη δυσκολία της ανηφόρας. Έτσι τα βουνά χωρίζονται σε κατηγορίες, με τα πιο δύσκολα να δίνουν περισσότερους πόντους και τα πιο εύκολα λιγότερους αντίστοιχα. Όποιος αθλητής έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους στο τέλος του γύρου, κερδίζει την πρωτιά στη συγκεκριμένη βαθμολογία.

Κατάταξη Καλύτερου Νέου Αθλητή – U23

Κατάταξη Καλύτερου Νέου Αθλητή – U23

Πρόκειται για τη γενική κατάταξη που λαμβάνει υπόψη της μόνο τους χρόνους από όσους ποδηλάτες είναι κάτω των 23 ετών την 1η Ιανουαρίου της χρονιάς που διεξάγεται ο γύρος. Όπως και στην κατάταξη της κυανής φανέλας, έτσι και εδώ, στο τέλος του πρώτου ετάπ βγαίνει η πρώτη κατάταξη, με τον καλύτερο νέο αθλητή, αυτόν δηλαδή που έχει τον μικρότερο χρόνο, να φοράει τη λευκή φανέλα. Την τελευταία μέρα του γύρου, ο ποδηλάτης που θα έχει τον μικρότερο συνολικό χρόνο στα 5 ετάπ είναι και ο νικητής στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Αποτελέσματα Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος 2023

Αποτελέσματα Προλόγου

Αποτελέσματα 1ου ΕΤΑΠ

Αποτελέσματα 2ου ΕΤΑΠ

Αποτελέσματα 3ου ΕΤΑΠ

Αποτελέσματα 4ου ΕΤΑΠ

Τελική Γενική Κατάταξη

Τελική Γενική Κατάταξη - ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος 2023

Επίσημη ιστοσελίδα αγώνα: https://www.hellas-tour.gr/portal/el/

Live πληροφόρηση: ΕΔΩ

Previous Article

60th Eschborn – Frankfurt 2023: 1 Μαΐου | Αποτελέσματα & Highlights

Next Article

1ο Larissa Cycling Forum: Ποδηλατώντας στο Μέλλον | 1 – 3 Ιουνίου 2023

You might be interested in …