24/04/2024
Expand search form

Ποδηλασία: Τα Οφέλη της Τακτικής Χρήσης Ποδηλάτου για την Υγεία

Ποδηλασία: Τα Οφέλη της Τακτικής Χρήσης Ποδηλάτου για την Υγεία

Για να είστε σε φόρμα και υγιείς πρέπει να είστε σωματικά δραστήριοι. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να προστατευθείτε από σοβαρές ασθένειες όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, οι ψυχικές ασθένειες, ο διαβήτης και η αρθρίτιδα.

Η ποδηλασία είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την καθιστική ζωή.

Το ποδήλατο είναι μια υγιεινή, χαμηλής καταπόνησης άσκηση (low-impact activity) που μπορούν να απολαύσουν άτομα όλων των ηλικιών, από μικρά παιδιά έως ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι επίσης διασκεδαστικό, φθηνό (στις περισσότερες των περιπτώσεων) και φιλικό προς το περιβάλλον.

Η χρήση του ποδηλάτου για commuting είναι ένας από τους πλέον αποδοτικούς τρόπους για να συνδυάσετε την τακτική άσκηση με την καθημερινή σας ρουτίνα. Υπολογίζεται ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι κάνουν ποδήλατο κάθε μέρα – για μεταφορές, αναψυχή και αθλητισμό.

Ποδηλασία για υγεία και φυσική κατάσταση

Χρειάζονται μόνο δύο έως τέσσερις ώρες την εβδομάδα για να επιτύχετε μια γενική βελτίωση της υγείας σας κάνοντας ποδήλατο.

Πιο αναλυτικά, η ποδηλασία είναι:

 • Χαμηλής καταπόνησης άσκηση (low-impact exercise) – προκαλεί λιγότερη πίεση και τραυματισμούς από τις περισσότερες άλλες μορφές άσκησης.
 • Μια καλή προπόνηση μυών – η ποδηλασία χρησιμοποιεί όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες καθώς κάνετε πετάλι.
 • Σχετικά εύκολη – σε αντίθεση με κάποια άλλα αθλήματα, καθώς δεν απαιτεί υψηλά επίπεδα σωματικής ικανότητας. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν πώς να κάνουν ποδήλατο από την παιδική τους ηλικία
 • Καλή για δύναμη και αντοχή – η ποδηλασία αυξάνει την αντοχή, τη δύναμη και την αερόβια φυσική κατάσταση.
 • Όσο έντονη επιθυμείτε – η ποδηλασία μπορεί να γίνει σε πολύ χαμηλή ένταση στην αρχή, εάν αναρρώνετε από τραυματισμό ή ασθένεια ή απλά ξεκινάτε τώρα την ενασχόληση σας με αυτή, και μπορεί φυσικά να κλιμακωθεί σε με μια πολύ απαιτητική σωματική προπόνηση (ανάλογα με τους στόχους του καθενός).
 • Ένας διασκεδαστικός τρόπος για να γυμναστείτε – η περιπέτεια και η σύνδεση σας με τη φύση όταν για παράδειγμα κατεβαίνετε λόφους βρισκόμενοι σε εξωτερικούς χώρους σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να συνεχίσετε να ποδηλατείτε τακτικά, σε σύγκριση με άλλες σωματικές δραστηριότητες που σας κρατούν σε εσωτερικούς χώρους ή απαιτούν ειδικές ώρες ή μέρη.
 • Χρονικά αποδοτική (time efficient) – ως μέσο μεταφοράς, το ποδήλατο αντικαθιστά τον καθιστικό χρόνο που αφιερώνεται στην οδήγηση μηχανοκίνητων οχημάτων ή στη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, με υγιή άσκηση.

Τα οφέλη της τακτικής ποδηλασίας για την υγεία

Η ποδηλασία είναι κυρίως μια αερόβια δραστηριότητα, που σημαίνει ότι η καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και οι πνεύμονές σας ασκούνται. Κατά τη διάρκεια της, αναπνέετε βαθύτερα, ιδρώνετε και έχετε αυξημένη θερμοκρασία σώματος, κάτι που θα βελτιώσει το συνολικό επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης.

Τα οφέλη για την υγεία της τακτικής ποδηλασίας περιλαμβάνουν:

 • αυξημένη καρδιαγγειακή ικανότητα
 • αυξημένη μυϊκή δύναμη και ευλυγισία
 • βελτιωμένη κινητικότητα των αρθρώσεων
 • μειωμένα επίπεδα στρες
 • βελτιωμένη στάση και συντονισμό
 • ενισχυμένα οστά
 • μειωμένα επίπεδα σωματικού λίπους
 • πρόληψη ή διαχείριση της νόσων
 • μειωμένο άγχος και κατάθλιψη

Ποδηλασία και συγκεκριμένα θέματα υγείας

Το ποδήλατο μπορεί να βελτιώσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία και μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να αντιμετωπίσετε πολλά προβλήματα υγείας.

Παχυσαρκία και έλεγχος βάρους

Το ποδήλατο είναι ένας καλός τρόπος για να ελέγξετε ή να μειώσετε το βάρος, καθώς αυξάνει τον μεταβολικό σας ρυθμό, χτίζει μύες και καίει το σωματικό λίπος. Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, το ποδήλατο πρέπει φυσικά να συνδυαστεί με ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής. Το ποδήλατο είναι μια άνετη μορφή άσκησης ενώ μπορείτε να αλλάζετε τη διάρκεια και την ένταση για να ταιριάζει στα δικά σας δεδομένα και ζητούμενα.

Έρευνες δείχνουν ότι πρέπει να καίτε τουλάχιστον 8.400 kilojoules (περίπου 2.000 θερμίδες) την εβδομάδα μέσω της άσκησης. Η σταθερή ποδηλασία καίει περίπου 1.200 kilojoules (περίπου 300 θερμίδες) την ώρα.

Εάν κάνετε ποδήλατο καθημερινά, οι θερμίδες που καίγονται, σύντομα προστίθενται. Βρετανική έρευνα επιβεβαιώνει ότι μισή ώρα ποδηλασίας την ημέρα θα σας βοηθήσει να χάσετε σχεδόν πέντε κιλά λίπους σε ένα χρόνο.

Καρδιαγγειακά νοσήματα και ποδηλασία

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις περιλαμβάνουν εγκεφαλικά επεισόδια, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακή προσβολή. Η τακτική ποδηλασία διεγείρει και βελτιώνει την καρδιά, τους πνεύμονες και την κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η ποδηλασία δυναμώνει τους καρδιακούς μύες, μειώνει τον σφυγμό ηρεμίας (resting pulse) και μειώνει τα επίπεδα λίπους στο αίμα. Έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι άνθρωποι που πηγαίνουν στη δουλειά με το ποδήλατο έχουν δύο έως τρεις φορές λιγότερη έκθεση στη ρύπανση από τους μετακινούμενους με αυτοκίνητο, επομένως η λειτουργία των πνευμόνων τους βελτιώνεται.

Μια μελέτη στη Δανία που διήρκεσε 14 χρόνια και μελέτησε 30.000 άτομα ηλικίας 20 έως 93 ετών διαπίστωσε ότι η τακτική ποδηλασία προστατεύει τους ανθρώπους από καρδιακές παθήσεις.

Καρκίνος και ποδηλασία

Πολλοί ερευνητές έχουν μελετήσει τη σχέση μεταξύ άσκησης και καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού. Έρευνες έχουν δείξει ότι αν κάνετε ποδήλατο, μειώνεται η πιθανότητα καρκίνου του εντέρου. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η τακτική ποδηλασία μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Διαβήτης και ποδηλασία

Τα ποσοστά εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στη σύγχρονη κοινωνία ολοένα και αυξάνονται αποτελώντας ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας θεωρείται ότι είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αναπτύσσουν αυτή την πάθηση.

Έρευνα μεγάλης κλίμακας στη Φινλανδία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που έκαναν ποδήλατο για περισσότερα από 30 λεπτά την ημέρα είχαν 40 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη.

Τραυματισμοί οστών, αρθρίτιδα και ποδηλασία

Το ποδήλατο βελτιώνει τη δύναμη, την ισορροπία και τον συντονισμό. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη πτώσεων και καταγμάτων. Το ποδήλατο είναι μια ιδανική μορφή άσκησης εάν έχετε οστεοαρθρίτιδα, επειδή είναι μια άσκηση χαμηλής καταπόνησης (ασκεί μικρή πίεση στις αρθρώσεις).

Το ποδήλατο δεν βοηθά ειδικά στην οστεοπόρωση, επειδή δεν είναι άσκηση με βάρη.

Ψυχικές ασθένειες και ποδηλασία

Οι καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη, το στρες και το άγχος μπορούν να μειωθούν με τακτική ποδηλασία. Αυτό οφείλεται στα αποτελέσματα της ίδιας της άσκησης και λόγω της απόλαυσης που μπορεί να προσφέρει η ποδηλασία.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε για την ποδηλασία

Το ποδήλατο μπορεί να σας προστατεύσει από σοβαρές ασθένειες όπως το εγκεφαλικό, το έμφραγμα, ορισμένους καρκίνους, κατάθλιψη, διαβήτη, παχυσαρκία και αρθρίτιδα.

Το ποδήλατο είναι υγιεινό, διασκεδαστικό και μια μορφή άσκησης χαμηλής καταπόνησης για όλες τις ηλικίες.

Το ποδήλατο εντάσσεται εύκολα στην καθημερινή σας ρουτίνα πηγαίνοντας στα καταστήματα, το πάρκο, το σχολείο ή τη δουλειά.

Αναφορές

Previous Article

Πρόγραμμα Brevets 2023 – Αναλυτικές Πληροφορίες & Σύνδεσμοι

Next Article

Πόση Ώρα Πρέπει να Κάνω Ποδήλατο για να Χάσω Κιλά;

You might be interested in …