24/04/2024
Expand search form

Ηλεκτρικό Ποδήλατο (e-Bike): Η Εξέλιξη των Συμβατικών Ποδηλάτων

Ηλεκτρικό Ποδήλατο (e-Bike) Ribble Endurance SL E

Το ηλεκτρικό ποδήλατο (e-Bike) αποτελεί την εξέλιξη των συμβατικών ποδηλάτων όπως τα γνωρίσαμε στην παιδική μας ηλικία και τα αγαπήσαμε μεγαλώνοντας.

Η διαφορά εντοπίζεται στο μοτέρ και την αποσπώμενη (ή μη), επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Με τη βοήθεια αυτών, ο αναβάτης μπορεί να κάνει πετάλι σε πιο χαλαρούς ρυθμούς ακόμη και στα ανηφορικά κομμάτια και να καλύπτει μεγαλύτερες χιλιομετρικές αποστάσεις άνετα, ξεκούραστα και σε λιγότερο χρόνο.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν αυτονομία έως και 180χλμ. ενώ σου δίνουν τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζεις τη δύναμή σου έως και 400%. Είναι ιδανικά για όλες τις ηλικίες και όλων των ειδών τις διαδρομές – πόλη, βουνό ακόμη και off road.

Πως λειτουργεί το ηλεκτρικό ποδήλατο με απλά λόγια

Πρακτικά το ηλεκτρικό ποδήλατο είναι ένα κανονικό ποδήλατο, στο οποίο έχει προστεθεί ένα μοτέρ (στη ρόδα ή στα πετάλια) που παίρνει ενέργεια από μία μπαταρία. Όταν κάνεις πετάλι, το μοτέρ μπαίνει σε λειτουργία υποβοηθώντας την κίνηση του ποδηλάτου. Είναι ουσιαστικά σαν να σε σπρώχνει κάποιος από πίσω.

Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να ανεβαίνεις ανηφόρες πολύ πιο εύκολα και ξεκούραστα, ενώ αν είσαι στην ευθεία μπορείς με λιγότερη προσπάθεια να αναπτύξεις μεγαλύτερη ταχύτητα. Με άλλα λόγια, εδώ ταιριάζει αυτό που λέγαμε παλαιότερα ότι “θέλει τρόπο και όχι κόπο”!

Σημαντικό είναι να ξέρεις ότι όταν το μοτέρ είναι κλειστό, μπορείς να κάνεις κανονικά ποδήλατο. Ακόμα και ανοιχτό όμως να είναι, δεν σημαίνει ότι δεν γυμνάζεσαι! Εκτός και αν έχεις μοτέρ που έχει και “γκάζι” που σημαίνει ότι μπορείς να οδηγείς το ποδήλατο χωρίς να κάνεις καθόλου πετάλι (παράνομο στην Ευρώπη).

Βασικά μέρη ηλεκτρικού ποδηλάτου

Κινητήρας

Όταν κάνεις πετάλι, ο κινητήρας ξεκινά αυτόματα και σταματά όταν σταματήσεις και εσύ. Ο κινητήρας χρησιμοποιείται για να ελέγχει τη ροπή. Το ποδήλατο λειτουργεί και με ανενεργό τον κινητήρα ως ένα απλό, συμβατικό ποδήλατο.

Μπαταρία

Η μπαταρία ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου μπορεί να βρίσκεται σε διαφορετικά σημεία του ποδηλάτου ανάλογα με τον σκελετό και την κατασκευή του. Είναι αποσπώμενη, μπορείς να την αφαιρείς και να τη φορτίζεις σε μια συμβατική πρίζα. Ένας μέσος όρος φόρτισης είναι 3-4 ώρες.

Τύποι ηλεκτρικών ποδηλάτων

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι ηλεκτρικού ποδηλάτου:

  • Τα ηλεκτρικά ποδήλατα του εμπορίου
  • Τα κιτ μεετατροπής σε ηλεκτρικό ποδήλατο

Αυτά του εμπορίου είναι πολύ ακριβότερα και όχι απαραίτητα και καλύτερα. Τα περισσότερα ηλεκτρικά του εμπορίου είναι συμβατικά ποδήλατα, στα οποία η εταιρία παραγωγής έχει προσθέσει ένα κιτ που έχει επιλέξει.

Το ίδιο θεωρητικά μπορείς να κάνεις κι εσύ και μάλιστα πολύ φθηνότερο. Αν καταλήξεις σε αυτή τη λύση, θα πρέπει να ξέρεις ότι η εταιρία που έχει επιλέξει το κιτ, το έχει κάνει με τα σωστά κριτήρια, έχει κάνει δοκιμές και η λειτουργία στο δρόμο θα είναι άψογη.

Αν προσπαθήσεις να κάνεις εσύ το συνδυασμό, δεν είναι σίγουρο ότι θα το πετύχεις τόσο καλά – και το κυριότερο με την ασφάλεια που παρέχουν τα ηλεκτρικά ποδήλατα του εμπορίου! Αν το ψάξεις, πάντως με πολύ λιγότερα χρήματα θα έχεις ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, ειδικά αν έχεις ήδη ποδήλατο.

Τι θεωρείται ως ηλεκτρικό ποδήλατο;

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ηλεκτρικά ποδήλατα θεωρούνται αυτά τα οποία έχουν υποβοήθηση στα πετάλια, όχι γκάζι στο τιμόνι. Τα ποδήλατα με γκάζι στο τιμόνι δεν θεωρούνται ποδήλατα, αλλά ηλεκτρικά scooters.

Πόσο γρήγορα μπορείς να μετακινηθείς με ένα e-bike;

Όσο γρήγορα θέλεις! Η μέγιστη ταχύτητα που αναπτύσσει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο με τη βοήθεια του ηλεκτροκινητήρα φτάνει μέχρι τα 25 χλμ/ώρα βάσει της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας. Φυσικά το ηλεκτρικό ποδήλατο αναπτύσσει και υψηλότερη ταχύτητα ανάλογα με τη δύναμη και διάθεση του αναβάτη σε συνάρτηση πάντα με την κλίση του εδάφους.

Τι συμβαίνει όταν αποφορτιστεί η μπαταρία;

Συνεχίζεις να το χειρίζεσαι ως ένα απλό ποδήλατο. Ωστόσο υπάρχει ένδειξη που σε προειδοποιεί για το ποσοστό της μπαταρίας που σου απομένει, ενώ παράλληλα το ίδιο το ποδήλατο έχει αυτόματη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας προκειμένου να καταφέρεις να φτάσεις στο προορισμό σου πριν αποφορτιστεί πλήρως.

Σε ποιους απευθύνεται το ηλεκτρικό ποδήλατο;

Σε όλους ανεξαιρέτως! Καθώς ένα ποδήλατο είναι οικείο και αγαπημένο σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και στη νέα του ηλεκτρική μορφή απευθύνεται σε όλους χωρίς περιορισμούς.

Ποιο ηλεκτρικό ποδήλατο να επιλέξω;

Το ιδανικό ηλεκτρικό ποδήλατο είναι αυτό που καλύπτει τις ανάγκες σου. Είτε αυτές είναι αστικές μετακινήσεις, είτε απαιτητικές διαδρομές στο βουνό.

Μπορώ να αγοράσω ηλεκτρικό ποδήλατο με επιδότηση;

Φυσικά! Διάβασε τα πάντα για αυτό εδώ.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρικού ποδηλάτου;

  • Θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο
  • Μικρό κόστος απόκτησης (σε σχέση με άλλα μέσα μεταφοράς)
  • Μηδενικό κόστος χρήσης (σε σχέση με άλλα μέσα μεταφοράς)
  • Μικρό κόστος συντήρησης (σε σχέση με άλλα μέσα μεταφοράς)
  • Εξοικονόμηση χρόνου (όταν χρησιμοποιείται ως μέσο μετακίνησης)
  • Φιλικό προς το περιβάλλον
  • Εξαιρετική αερόβια άσκηση

Πού μπορώ να αγοράσω ηλεκτρικό ποδήλατο

Το ποδήλατο της φωτογραφίας είναι το Ribble Endurance SL E.

Previous Article

UAE TOUR 2022 : 20 – 26 Φεβρουαρίου | Info & Highlights

Next Article

Omloop Het Nieuwsblad 2022: 26 Φεβρουαρίου | Info & Highlights

You might be interested in …