14/07/2024
Expand search form

Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος 2022: 27 Απριλίου – 1 Μαΐου

Tour of Hellas Stage 1 Winner
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της διεθνούς αγωνιστικής ποδηλασίας, με την αναβίωση του ΔΕΗ Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας έπειτα από 10 χρόνια. Ο αγώνας έχει ενταχθεί αναβαθμισμένος στο καλεντάρι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (UCI) για το 2022, με τη συμμετοχή 154 αστέρων του αθλήματος από 20 επαγγελματικές και 2 εθνικές ομάδες.

Πρόκειται για μία παγκόσμιας εμβέλειας διοργάνωση που επιστρέφει στην Ελλάδα, με στόχο να αναδείξει το απαιτητικό άθλημα της ποδηλασίας και φυσικά να προβάλει τις ομορφιές της χώρας.

Διαδρομή Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος 2022

Το peloton θα ξεκινήσει από την Κρήτη, θα περάσει στην Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και θα καταλήξει στην Ήπειρο. Σε όλες τις πόλεις, θα διεξαχθούν παράλληλες δράσεις, με στόχο τη διάδοση της ποδηλατικής κουλτούρας σε μικρούς και μεγάλους, την ανάπτυξη κατάλληλης οδηγικής συμπεριφοράς, αλλά και την ψυχαγωγία των πολιτών.

Το «τεχνικό κλιμάκιο» της Cycling Greece διασχίζει τη χώρα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η σχεδίαση των διαδρομών που θα περάσει το λαμπερό peloton. Μάλιστα έχει ήδη ολοκληρωθεί ένας σημαντικός κύκλος συναντήσεων με στελέχη των Περιφερειών, των Δήμων και τοπικών φορέων, σε περιοχές όπου θα λάβουν χώρα οι εκκινήσεις και οι τερματισμοί.

Η διάρκεια του αγώνα είναι 5 ημέρες και θα λάβει χώρα ως εξής:

1ο ΕΤΑΠ: Ηράκλειο – Χανιά

ΠΟΛΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ: ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΠΟΛΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ: ΧΑΝΙΑ
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 190,1ΧΛΜ
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΑ: 2847Μ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ TIMETABLE TOY 1ου ΕΤΑΠ

1ο ΕΤΑΠ - Ηράκλειο - Χανιά

1ο ΕΤΑΠ - Ηράκλειο - Χανιά Υψομετρικά

Η εκκίνηση του 19ου Γύρου Ελλάδος θα δοθεί στο Ηράκλειο, με την αυλαία να πέφτει στα Χανιά. Πρόκειται για ένα αρκετά απαιτητικό ετάπ, που κινείται στις παρυφές των Λευκών Ορέων και αναδεικνύει τη ποικιλομορφία της γεωμορφολογίας της Κρήτης. Με 190,1 χιλιόμετρα μήκος είναι το μεγαλύτερο.

2ο ΕΤΑΠ: ΟΑΚΑ – Ιτέα

ΠΟΛΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ: ΜΑΡΟΥΣΙ (ΟΑΚΑ)
ΠΟΛΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ: ΙΤΕΑ
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 165,0ΧΛΜ
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΑ: 1614Μ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ TIMETABLE TOY 2ου ΕΤΑΠ

2ο ΕΤΑΠ: ΟΑΚΑ – Ιτέα

2ο ΕΤΑΠ: ΟΑΚΑ – Ιτέα Υψομετρικά

Η αρχή της δεύτερης μέρας θα βρει το πελοτόν στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, ενώ το τέλος της στο γραφικό λιμάνι της Ιτέας. Ένα εντυπωσιακό ετάπ που συνδυάζει τη σύγχρονη Ελλάδα με τον αρχαίο πολιτισμό της. Μία διαδρομή που αναδεικνύει τους ορεινούς όγκους της Στερεάς και καταλήγει στην αγκαλιά του Κορινθιακού κόλπου.

3ο ΕΤΑΠ: Δελφοί – Καρδίτσα

ΠΟΛΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ: ΔΕΛΦΟΙ
ΠΟΛΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ: ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 172,5ΧΛΜ
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΑ: 2107Μ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ TIMETABLE TOY 3ου ΕΤΑΠ

3ο ΕΤΑΠ: Δελφοί - Καρδίτσα

3ο ΕΤΑΠ: Δελφοί - Καρδίτσα Υψομετρικά

Η αναβίωση του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου δεν θα μπορούσε να μην περνάει από τον «ομφαλό της γης», τον χώρο των Δελφών. Η σημαία του αλυτάρχη θα πέσει στο Χρισσό και από εκεί θα ξεκινήσει η δράση και θα ολοκληρωθεί έξω από το Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας, σε μία μέρα φτιαγμένη για τους σπρίντερ.

4ο EΤΑΠ: Καρδίτσα – Λάρισα

ΠΟΛΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ: ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΠΟΛΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ: ΛΑΡΙΣΑ
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 176,5ΧΛΜ
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΑ: 1253Μ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ TIMETABLE TOY 4ου ΕΤΑΠ

4ο EΤΑΠ: Καρδίτσα - Λάρισα

4ο EΤΑΠ: Καρδίτσα - Λάρισα Υψομετρικά

Η προτελευταία ημέρα ξεκινά στην Καρδίτσα. Τα πρώτα 35 χιλιόμετρα θα δοκιμάσουν τα πόδια των ποδηλατών, ωστόσο η συνέχεια είναι εντελώς επίπεδη και το σενάριο του μαζικού σπριντ στην πόλη της Λάρισας είναι το επικρατέστερο. Στα κορυφαία σημεία της διαδρομής ανήκει η μαγική εικόνα στη Λίμνη Πλαστήρα.

5ο ΕΤΑΠ: Καλαμπάκα – Ιωάννινα

ΠΟΛΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ: ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
ΠΟΛΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ: ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 154,5ΧΛΜ
ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΑ: 2627Μ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ TIMETABLE TOY 5ου ΕΤΑΠ

5ο ΕΤΑΠ: Καλαμπάκα - Ιωάννινα

5ο ΕΤΑΠ: Καλαμπάκα - Ιωάννινα Υψομετρικά

Η πέμπτη και τελευταία ημέρα του 19ου ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος, είναι εκείνη που θα κρίνει τον νικητή της γενικής κατάταξης. Πρόκειται για το «βασιλικό» ετάπ της διοργάνωσης. Παρότι χιλιομετρικά είναι το πιο μικρό (154,5Km), είναι το δυσκολότερο με 2.627 υψομετρικά και το πέρασμα από την Κατάρα στα 1700μ. (υψηλότερο σημείο γύρου)!

Κατατάξεις Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος 2022

Γενική Κατάταξη – Γαλάζια Φανέλα

Πρόκειται για τη σημαντικότερη κατάταξη στον αγώνα. Στο τέλος του πρώτου ετάπ βγαίνει η πρώτη γενική κατάταξη. Από εκεί και μετά προστίθεται σε κάθε αθλητή ο χρόνος του ετάπ κάθε ημέρας και βγαίνει η ανάλογη προσωρινή γενική κατάταξη.

Ο αθλητής που βρίσκεται στην πρώτη θέση, φοράει στη διάρκεια του αγώνα την κυανή φανέλα για να μπορούν να τον ξεχωρίζουν οι υπόλοιποι, αλλά και οι θεατές. Την τελευταία μέρα του γύρου, ο ποδηλάτης που θα έχει τον μικρότερο συνολικό χρόνο στα 5 ετάπ είναι και ο μεγάλος νικητής.

Βαθμολογία Βουνών – Πράσινη Φανέλα

Για να αναδειχθεί ο «βασιλιάς των βουνών» υπολογίζονται οι πόντοι που δίνονται στους ποδηλάτες μόλις περάσουν την κορυφή ενός βουνού, το λεγόμενο σπριντ ανάβασης. Οι πόντοι ποικίλλουν ανάλογα με τη δυσκολία της ανηφόρας.

Έτσι τα βουνά χωρίζονται σε κατηγορίες, με τα πιο δύσκολα να δίνουν περισσότερους πόντους και τα πιο εύκολα λιγότερους αντίστοιχα. Όποιος αθλητής έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους στο τέλος του γύρου, κερδίζει την πρωτιά στη συγκεκριμένη βαθμολογία.

Βαθμολογία Πόντων – Κόκκινη Φανέλα

Αυτή η βαθμολογία έχει να κάνει με τους πόντους που κερδίζουν οι αθλητές στο ενδιάμεσο σπριντ ευθείας και στον τερματισμό. Ανάλογα με τη δυσκολία του ετάπ, τα ενδιάμεσα σπριντ είναι τοποθετημένα σε διαφορετικά σημεία. Όποιος αθλητής έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους στο τέλος του γύρου, κερδίζει την πρωτιά στη συγκεκριμένη βαθμολογία.

Κατάταξη Καλύτερου Νέου Αθλητή – Λευκή Φανέλα

Πρόκειται για τη γενική κατάταξη που λαμβάνει υπόψιν της μόνο τους χρόνους από όσους ποδηλάτες είναι κάτω των 25 ετών την 1η Ιανουαρίου της χρονιάς που διεξάγεται ο γύρος.

Όπως και στην κατάταξη της κυανής φανέλας, έτσι και εδώ, στο τέλος του πρώτου ετάπ βγαίνει η πρώτη κατάταξη, με τον καλύτερο νέο αθλητή, αυτόν δηλαδή που έχει τον μικρότερο χρόνο, να φοράει τη λευκή φανέλα. Την τελευταία μέρα του γύρου, ο ποδηλάτης που θα έχει τον μικρότερο συνολικό χρόνο στα 5 ετάπ είναι και ο νικητής στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Αποτελέσματα Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος 2022

Αποτελέσματα 1ου ΕΤΑΠ – 27 Απριλίου 2022

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 1ου ΕΤΑΠ

Highlights 1ου ΕΤΑΠ: Ηράκλειο – Χανιά

Αποτελέσματα 2ου ΕΤΑΠ – 28 Απριλίου 2022

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 2ου ΕΤΑΠ

Highlights 2ου ΕΤΑΠ: ΟΑΚΑ – Ιτέα

Αποτελέσματα 3ου ΕΤΑΠ – 29 Απριλίου 2022

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 3ου ΕΤΑΠ

Highlights 3ου ΕΤΑΠ: Δελφοί – Καρδίτσα

Αποτελέσματα 4ου ΕΤΑΠ – 30 Απριλίου 2022

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 4ου ΕΤΑΠ

Highlights 4ου ΕΤΑΠ: Καρδίτσα – Λάρισα

Αποτελέσματα 5ου ΕΤΑΠ – 1 Μαΐου 2022

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 5ου ΕΤΑΠ + ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Highlights 5ου ΕΤΑΠ: Καλαμπάκα – Ιωάννινα


Μπορείτε να μάθετε τα τελευταία νέα για το Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδος 2022 στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης εδώ.

Previous Article

75th Tour de Romandie 2022: 26 Απριλίου – 1 Μαΐου | Info & Highlights

Next Article

59th Eschborn – Frankfurt 2022: 1η Μαΐου | Info & Highlights

You might be interested in …